FORSVUNNET: Alpakkaen "Lady" (t.v) ble jaget vettskremt bort fra innhegningen forrige uke. Her er hun avbildet sammen med flokken sin under et beiteslipp i august. Foto: Foto: Privat

Kjemper mot tiden i søket etter alpakkaen «Lady»

Det er fortsatt ingen spor etter det eksotiske kameldyret som forsvant i Sørkedalen forrige uke. I helga innledes elgjakta som utvilsomt vil vanskeliggjøre letingen.
Pål Magnus Tømmervold
Publisert 19.09.2012 kl. 13:49 Oppdatert 19.09.2012 kl. 13:49

Tips en venn på e-post:


Fakta om alpakka:

* Dyret holdes som husdyr for kjøttets og ullens skyld, og kan produsere mellom tre og fem kilo ull i året.

* Tidligere ble de klassifisert sammen med lamaene, men moderne forskning med DNA viser at arten hører hjemme blant vikunjaene.

* Alpakkaen kan gå ute hele året, men må ha mulighet til å søke ly for været, samt ha en tørr og god plass ved fødselen. Som andre husdyr kan det dessuten være nødvendig å beskytte den mot rovdyr. Om sommeren beiter de, men bør ha tilgang på tørt høy året rundt.

* Alpakkaer ble en gang i tiden tilbedt av de innfødte i Andesfjellene, og også begravet sammen med dem som offergaver. Alpakkaen, og dens slektning, lamaen, var de eneste domestiserte dyrene i disse områdene, da de første europeerne kom til inkaenes land.

Kilde: Wikipedia


SØRKEDALEN:

– Da vil det være masse jagende hunder i skogen, som gjør at en allerede forskremt alpakka vil få kjørt seg, sier gårdseier Ragnar Svartor.

Torsdag kveld i forrige uke rømte nemlig en alpakka fra sitt vante hjem på Svartor Gård i Sørkedalen, etter at en løshund jaget det brune dyret ut av innhegningen.

Uhellet skjedde da hunden kom seg inn bak strømgjerdet der til sammen fem dyr beitet og skremte dem opp. Den ene alpakkaen ble så redd at den kom seg av gårde og videre på flukt.

LES OGSÅ: Alpakka sporløst forsvunnet i Sørkedalen

Håper å finne et friskt dyr

Gårdseieren forteller at det siden er blitt søkt forgjeves med hund i området, men ingen har så langt rapportert å ha observert rømlingen.

Svartor er imidlertid optimistisk når det gjelder å finne alpakkaen i god behold – og aller helst før helga.

– Dyret tåler kulda og finner trolig noe å spise. Vi håper å finne et friskt dyr og at det kommer tilbake før elgjakta starter. Vi har hatt flere søk med hunder, gått med folk i skogen, hengt opp masse plakater og driver fortsatt og leter, sier Svartor.

Flokkdyr

Gårdseieren har dessuten et håp om at Lady vender tilbake av fri vilje innen kort tid.

– De er flokkdyr som normalt søker tilbake til flokken, sier Svartor

Om du skulle komme over den vettskremte alpakkaen, oppfordrer gårdseieren om at du tar kontakt med ham på telefon 97 02 80 46.

Les mer om:  Nyheter  Ullernakersposten  Nyheter - Akersposten 

På forsiden nå


En feil har oppstått

Beklager, en feil har oppstått.

Sidens adresse kan være feilstavet eller en annen feil har oppstått.
  • status: 500
  • host: tupplur.api.kunder.linpro.no
  • time: 26.mai.2015 07:26:21