«Vi kan dessverre konstatere at politiet har mislykkes»

ILLUSTRASJONSFOTO

ILLUSTRASJONSFOTO (Foto: ILLUSTRASJONSFOTO)

DEL

Politiet hadde ambisjoner om å fjerne narkotikahandelen i Oslo innen 2010. De har ikke lykkes. Nå det på tide å etablere et prøveprosjekt med nulltoleranse mot gatekriminalitet.

KÅRE STØLEN: – Oslo skal ikke ha synlige narkohandel

Det er lille julaften, og Oslo er tom for folk. Denne dagen reiser storparten av Oslos innbyggere hjem for julen. Tilbake i byen er de som faktisk er fra Oslo, samt de som på ingen måte hører til her. De som er her for å selge narkotika.

Selv tilhører jeg den første kategorien, men må tilbringe den sammen med den siste gruppen. Det lille som skjer i byen denne kvelden, foregår på de få åpne utestedene i området rundt Youngstorget.

Gatene er nesten tomme for vanlig folk, men narkotikaselgerne har ikke tatt ferie. På nedre Grünerløkka og i Torggata står de. Lille julaften talte jeg syv selgere i Torggata alene.

ARILD KNUTSEN: Vil ha «Christiania» i Oslo

«Oslo skal ikke ha synlig narkotikahandel» erklærte stasjonssjef Kåre Stølen i februar 2010. Et drøyt halvår tidligere i mai 2009 hadde Stølen fortalt Aftenposten om Oslo-politiets ambisjoner for byen:

«Innen utgangen av 2010 skal politiet fjerne de tre miljøene for omsetning av narkotika i Oslo, henholdsvis det nattlige markedet nederst på Karl Johan, khatmarkedet på Grønland og cannabishandelen langs Akerselva på Grønland og Grünerløkka»

Når 2010 nå er i ferd med å ebbe ut, kan vi dessverre konstatere at Stølen og Oslo-politiet har mislykkes.

Khathandelen går sin vante gang, dog noe mer skjult inne i bilene i kulden. Ved Vaterland står vest-afrikanere hutrende og selger hasj som før. Ved trappen opp mot Oslo S står fortsatt det harde rusmiljøet og derav også narkohandelen. Sistnevnte er et trist syn. Blant en horde av radmagre tunge rusmisbrukere står kyniske nord-afrikanere å pusher heroin på dem.

LES OGSÅ: «Do you want hasj? What do you want?»

BEBOERAKSJONEN FORTVILER: Løkka er et narkoreir

Langs Akerselva og i Torggata står hasjselgerne fremdeles og hvisker «hash, do you want some hash?» til forbipasserende. Og de er ikke i fåtall. En uke før jul gikk jeg fra Vatlerland langs Akerselva til Schous bryggerier. Jeg kunne telle intet mindre enn åtte selgere av vest-afrikansk opprinnelse på denne strekningen.

Hvorfor har politiet mislykkes med sin mål for 2010?

Svaret er komplekst. Manglende ressurser, dårlig datasystem, manglende prioriteringer og et svakt lovverk for å få de illegale narkotikaselgerne ut, er noen faktorer. Imidlertid må man gi politiet honnør for å i det minste ha forsøkt. I 2010 er politiet blitt mer synlige i gatene enn tidligere.

Vi går nå inn i et valgår. Dessverre for Oslos innbyggere er det kun våre lokalpolitikere som står på valg. Lokalpolitikere er mer eller mindre maktesløse overfor justisminister Knut Storberget som styrer politiet i Norge. Imidlertid går Gamle Oslo Høyre til valg i 2011 på at bydelen skal bli en prøvebydel for nulltoleranse mot gatekriminalitet.

Nulltoleranse mot kriminalitet etter modell av New York har vært en av de hete justispolitiske debattene i flere år. Det er på tide å finne ut av om dette fungerer i Norge også. Når Oslo sentrum har vært herjet av narkotikasalg, uprovosert vold og overfallsvoldtekter i et tiår eller mer, er det på høy tid at man prøver med hardere lut. Jeg utfordrer med dette justisminister Storberget til å gjøre Bydel Gamle Oslo til en prøvebydel for nulltoleranse mot kriminalitet i 2011.

Hva har vi å tape, når vi har forsøkt mye annet uten å lykkes, Storberget?

Erik Lundesgaard
Gamle Oslo Høyre

HVA MENER DU OM SAKEN? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER!

Artikkeltags