– Tidstyv, nå skal vi fange deg!

Forskere har registrert de viktigste tidstyvene i Alna-barnehager.

ALLE MÅ RYDDE: Til og med fagleder i Linjen barnehage, Elin Johanne Strandås må rydde. Men det har hun gjort i 36 år, så hun tar det med et smil. Tidstyver i barnehagen er det mange av: – Nå vil vi ta tiden tilbake til barna, sier hun.

ALLE MÅ RYDDE: Til og med fagleder i Linjen barnehage, Elin Johanne Strandås må rydde. Men det har hun gjort i 36 år, så hun tar det med et smil. Tidstyver i barnehagen er det mange av: – Nå vil vi ta tiden tilbake til barna, sier hun. (Foto: Foto: Julie Messel)

DEL

ALNA: Det kommer kanskje ikke som en overraskelse på dem som har befatning med barnehager: Kjøkkentjeneste og tilbredning av måltider oppleves som en solid tidstyv for ansatte i barnehager.

Likevel kan kjøkkenarbeid oppleves som en pause og en fredelig oase i en ellers hektisk barnehagehverdag.

Det er tre forskere fra FAFO som i februar i år la frem rapporten: "Tidstyver i barnehagen: Tidsbruk i barnehager i Alna bydel".

De har gjennomført spørreundersøkelser og personlige intervjuer med ansatte i barnehager.

Funn i rapporten

Arbeid knyttet til sykefravær og praktisk arbeid er blant de to største tidstyvene i barnehagene, har forskerne funnet ut.

I tillegg setter rapporten fokus på at ledelse gjennom lederteam har flere fordeler, men svekker ledelsens nærvær i barnehagenen.

Et annet funn er at normer om likebehandling gjør det vanskelig å legge vekt på kompetanse når oppgaver som praktisk kjøkkenarbeid og vasking av kluter og håndklær, for å nevne noen, skal fordeles.

Bydel Alna har 59 barnehager. De kommunale barnehagene er inndelt i tre barnehageenheter som har ansvaret for flere barnehager og det pedagogiske innholdet i de åpne barnehagene.

– Verdens beste jobb

I Linjen barnehage på Haugenstua har de faglig ansatte selv lest, og bidratt i, rapporten.

Fagleder Elin Johanne Strandås har 36 års fartstid i barnehagen, pedagogisk leder Ingunn Thronsen har 35 års fartstid i Linjen, mens assisten Eva Finstad har jobbet 30 år i Linjen barnehage.

Det kan med andre ord virke som arbeidsmiljøet er godt i barnehagen, med den store uteplassen og utsikt mot på tvers av Groruddalen.

Barnehagen ligger høyt, fritt, og solrikt til, og har 50 barn mellom ett og seks år, fordelt på fre avdelinger.

– Vi har virkelig verdens beste jobb, sier Eva Finstad.

De tre ansatte kjenner seg igjen i rapporten, til tross for at de kanskje ikke er helt enig i konklusjonen.

Savner kjøkkenhjelpen

Som på arbeidsplasser flest er det småmøter, samtaler, rapportering som tar tid, og som stjeler tid og oppmerkssomhet fra barna.

– Alle ønsker seg flere ressurser. Men vi må huske på at det er menneskene som er kvaliteten i en barnehage, sier Elin Johanne Strandås.

Hun er enhetsleder med ansvar for Linjen barnehage, og sitter i lederteam for barnehagenen i Alna, sammen med flere andre.

Det er omlag ti år siden barnehagene i Oslo mistet kjøkkenhjelp som ressurs i barnehagen. Alle som jobber i barnehage kjenner antakeligvis på det:

– Det er mange kopper og kar som skal ordnes, mye mat som skal tilberedes når 50 unger skal spise, sier de ansatte.

De hadde nok gjerne sett at de hadde en ressurs som kunne konsentrere seg om det. For det er nok liten tvil om at det er vanskelig å ha med barn på vasking av kluter og håndklær, til tross for at barna gjerne vil.

– De verste tidstyvene er nok alle de småtingene, sier Ingunn Thronsen.

Hun er også tillitsvalgt i Fagforbundet.

– En av de tingene jeg synes var mest interessant ved FAFO-rapporten var at de bemerker atdet er sjelden å se en arbeidsplass der organisering i forbindelse med sykefravær er så tidkrevende.

– For oss er det jo ikke bare sånn at noen kan la være å gjøre tingene som vi gjør. Barna er jo her hele tiden, sier hun.

Og takk for det! Syke voksne er én ting. Syke barn derimot er noe ganske annet!


LES OGSÅ: Et stort løft for nærmiljøet
 

Artikkeltags