Arild Sandgren (44) har skrevet den nye boka «Norsk hagekalender». Foto: Alle foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix

Det er nå du skal så

Arbeidet med sommerens vakreste hagepryd starter inne i stua.
Bjørn Hugo Pettersen
Publisert 21.03.2012 kl. 09:35 Oppdatert 21.03.2012 kl. 09:35

Tips en venn på e-post:


Vårlige hagetips

  • Frøene du har sådd, bør stå i sørvendte vinduer. Når de begynner å spire, bør de settes noe kjøligere i vinduer mindre direkte sollys.
  • Tynn ut spirene etter hvert. Trange kår i potten er ikke bra for noen av spirene. Sats heller på de spirene som ser sterkest ut.
  • Ønsker du at én spesiell type blomst skal blomstre i hagen din hele sommeren, kan du så frøene til ulike tider i løpet av våren. Noe kan settes ut tidligere, noe senere og noe kan forkultiveres lengre innendørs. Slik kan du styre blomstringssesongen.
  • Sjekk værmeldingen før du planter ut blomster som ikke tåler frost. Mange planter kan settes ut i potter og krukker på dagtid tidlig om våren, men bør tas inn om kveldene ved fare for nattefrost.
  • Må du reise bort når du har sådd frø, bør du alliere deg med noen som kan vanne frø og spirer. Det verste for frø og spirer er at de tørker ut.
  • Beinmel er den beste gjødselen til løkene i hagen din. Strø det ut allerede nå på våren, fordi beinmel er organisk og først virker etter litt tid.
Det er ikke så nøye hva du sår frøene i, så lenge plantejorden er god.
Disse artisjokkfrøene blir til gode artisjokker om noen måneder.
Torvbrikettene fra Nelson Garden er en lur oppfinnelse, mener Arild Sandgren.
På noen få minutter sveller torvbrikettenes høyde kraftig.
Arild Sandgren har vært opptatt av planter og hagestell siden han var ung.

– Mars og april kan være de mest hektiske månedene hvis du ønsker en hage som du kan slappe av i til sommeren når blomstringen er på sitt vakreste. Det er nå du legger det viktigste grunnlaget for en frodig og fargerik sommerhage, fastslår Arild Sandgren.

Fare for frost

Han er redaktør for bladet Hagen for alle og forfatter av den ferske boka «Norsk hagekalender». Boka tar for seg hagestell – måned for måned – med omtanke for norske klimaforhold. Her er råd om hva man kan gjøre, alt etter hvor i landet man bor.

– Ettersom det fortsatt er fare for nattefrost i hele Norge, må vi vente litt med å sette plantene ut i hagen. Start med å så frø innendørs. Denne tiden av året er perfekt for det, understreker han.

Briketter med frø

Sandgren åpner en pakke med små torvbriketter, et produkt for såing av frø. Brikettene legges i et minidrivhus av plast. Hver brikett har et hull i midten hvor han legger ett artisjokkfrø. Hagemannen vanner rikelig, og på kort tid femdobles torvbrikettenes høyde.

– Etter noen få minutter har briketten svellet så mye at du kan skjule frøene under litt av brikettens egen torv. Så setter du bare minidrivhuset i et sørvendt vindu med mye dagslys. Husk at det du har sådd, må holdes fuktig. Man kan nesten ikke reise bort når man først har sådd frø, tilstår han.

Man kan også så frø på gamlemåten, i god plantejord i en avklippet dorull eller melkekartong. Uansett hva du sår i, bør du følge bruksanvisningen på frøposen. Det er ulike fremgangsmåter for ulike frø, selv om variasjonene ofte ikke er så store.

Må ikke stekes

I løpet av noen uker eller måneder – det spørs hvilke frø man har sådd – begynner spirene å komme opp fra jorden. Også spirene må ha jevnlig tilsyn og godt med vann.

– Selve spirene trives ikke så godt i varmen i et sørvendt vindu, og derfor bør man flytte dem til et vindu med mindre direkte sol. Spirene bør stå i et vindu hvor de får godt med dagslys, men de må ikke bli stekt i solen. Når det ikke er nattefrost lenger, kan du sette ut det du sår nå. Og til sommeren eller høsten kan du få både synlige og spiselige gevinster av det du har sådd. Disse artisjokkfrøene blir både pene å se på og god mat til sommeren, meddeler forfatteren.

Våkner til liv igjen

Georginer og andre knoller som har overvintret i kjelleren fordi de ikke tåler frost, kan hentes fram i lyset nå. De bør plantes om i ny jord og kan med fordel få noen uker i vinduskarmen før de settes ut.

– Mange blomsterknoller, som for eksempel georginer, overlever vinteren så lenge de ikke utsettes for frost. Det gjelder også mange eksotiske planter, som Afrikas blå lilje, også kjent som Agapanthus. Det er et underverk å se at knoller som har ligget «døde» i jorden, plutselig våkner til liv igjen om våren. Det er vakkert å se spirene stikke opp fra jorden, smiler Sandgren.

Noen planter, for eksempel roser og vintergrønne busker, kan riktignok være litt for raske med å våkne opp fra vinterdvalen når solvarmen kommer for fullt. De bør derfor dekkes til med strieduk slik at ikke den varme vårsolen lokker fram skuddene for tidlig.

Tid for gjødsling

Våren er også tiden for å gjøre forarbeid i hagen. Etter hvert som snøen slipper taket og det blir mildere i været, kan man fjerne løv og barnåler slik at solen kommer til og kan gi liv til det som ligger under. Det er dessuten en god idé å flytte trær og store busker mens de fremdeles er i vinterhvile og før de vekkes av vårvarmen.

– Du bør også gjødsle om våren, og du kan bygge levegger eller legge til rette for lebeplantning. Og fjern ugress så snart du ser det. Det er mye lettere å ta løvetannspirene tidlig, før de har fått skikkelig rotfeste, forteller Arild Sandgren.
 

Les mer om:  Bolig og interiør  Bolig og interiør 

På forsiden nå


En feil har oppstått

Beklager, en feil har oppstått.

Sidens adresse kan være feilstavet eller en annen feil har oppstått.
  • status: 500
  • host: tupplur.api.kunder.linpro.no
  • time: 29.mai.2015 22:07:38